Makaleler

Tüm Makaleler

TEKMER DESTEK PROGRAMI GENEL BİLGİ NOTU TEKMER İŞLETMELERİNE SAĞLANAN VERGİSEL AVANTAJLAR VE UYGULAMALI ÖRNEKLER “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE MERKEZLERİ VE TEKMER BÖLGELERİNDE FAALİYETTE OLAN FİRMALARIN ÜCRET POLİTİKALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA ANKETİ” SONUÇ RAPORU AR-GE ve YENİLİK FAALİYETLERİNDE HİBE VE DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE SERİ ÜRETİM FAALİYETLERİ TEKNOKENTLER, AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE FİİLEN ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARININ ÜCRETLERİ 5746 SAYILI KANUN YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TEKNOKENT YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNA UYGULAMASI KİMLER AR-GE PERSONELİ OLABİLİR? AR-GE PROJESİ - Ar-Ge Merkezi ve Teknokent Firmalarının Ar-Ge Projeleri TEKNOKENT GİRİŞ DANIŞMANLIĞI AR-GE MUHASEBESİ TEKNOKENT MUHASEBESİ TEKNOKENT TEŞVİKLERİ VE AYLIK MUAFİYET LİSTESİ UYGULAMASI TEKNOKENTE HİÇ GELMEYEN FİRMALARIN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KARŞISINDAKİ DURUMU YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU PATENT VE FAYDALI MODELE DAYALI SATIŞ İSTİSNASI OYUN YAZILIMI SATIŞLARINDA TEKNOKENT UYGULAMASI TASARIM VE YAZILIM İHRACINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ ŞÜPHELİ DEĞERSİZ ALACAKLAR KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKLERİ TEKNOKENTLERDE MUAFİYET LİSTELERİ FİNANSMAN GİDER KISITLAMASININ PRATİK UYGULAMASI AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMAK ARTIK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL! TEKNOKENTLERDE HİZMET VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE İLGİLİ VERGİSEL HUSUSLAR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 6. VE TEKNOKENT KANUNUNUN GEÇİCİ 2. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE YAZILIM FAALİYETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ BİLİŞİM PERSONELİNE UYGULANAN BÖLGE DIŞI SÜRE TEŞVİKİ 4691 SAYILI KANUN KAPSAMINDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ ÇALIŞANIN AR-GE PERSONELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? HARCIRAH UYGULAMASI
Görüntülenme : 576

YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU

yurtdisina-remote-calisip-veya-bazinda-maas-alanlarin-vergisel-durumu.jpg

Özellikle yazılım sektörü, mekandan bağımsız olarak çalışma konusunda önemli bir mesafe kat etmiş ve sektör dinamikleri bu şekil çalışmaya uygun hale gelmeye başlamıştır. Bu kapsamda, Türkiye’de yaşayan ve yazılım alanında faaliyet gösteren mühendis, yazılımcı veya teknik personelin bir kısmı da, yurt dışında bulunan şirketler için çeşitli şekillerde/formasyonlarda çalışmaktadır.

Yurt dışındaki yazılım firmaları adına çalışılması konusunda da çeşitli modeller bulunmakta ve farklı adlarla gelir elde edilmektedir.

Özellikle döviz kurlarının yüksekliği nedeniyle, yurt dışından elde edilen yazılım kazançları yüksek tutarlara ulaşmaktadır.

Özellikle mühendislik ve yazılım alanında yurt dışındaki firmalarla;

- İş sözleşmesi düzenlenerek ücretli şekilde çalışılmakta,

- Danışmanlık işi kapsamında serbest meslek yönünden hizmet verilebilmekte,

- Proje oluşturularak yurt dışındaki şirkete proje/yazılım satılmakta
veya benzeri hibrit modeller üzerinden faaliyet gösterilmektedir.

Bu çalışma tarzlarına göre vergilendirme ve muhasebe konusu da değişmektedir.

- Ücretli çalışanlar için Gelir Vergisi Kanununun 23/14 maddesindeki istisnadan yararlanılabilmekte,

- Teknokent projeleri için 4691 sayılı Kanundaki istisna ve teşvikler devreye girmekte,

- Yurt dışı hizmet faaliyetlerinin (danışmanlık hariç) bir kısmı için, Gelir Vergisi Kanunundaki %50 indirim uygulanmakta,

- KDV yönünden hizmet ihracatına yönelik istisna uygulanmakta,
ve yine hizmet şekline göre başka vergilendirme detayları ortaya çıkmaktadır.

Bu uygulamaların birçok alt detayı bulunmakta ve gelir tutarının yüksekliği nedeniyle özellikle istisnalara/indirimlere yönelik şartlara sıkı sıkıya bağlı kalmak icap etmektedir.

Özellikle, Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 18. maddesinde yer alan ve 2022 yılı için üst sınırı 880.000 TL olan (serbest meslek) yazılım istisnası, yukarıda anlatılan yurt dışı hizmetler için uygulanmamakta ve bu konuda önemli hatalar yapıldığı görülmektedir.

GVK’nın 18. maddesindeki istisna sadece, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen yazılımların; satılması, devri veya kiralanmasından elde edilen kazançlar için uygulanmaktadır. Yurt dışına verilen yazılım hizmetleri için ise istisna devreye girmeyecektir. 


Güven AYYILDIZ
Ar-Ge ve Teknokent Uzmanı / SMMM

Sorularınız için : guvenayyildiz@argeveteknokent.com

Remote Çalışma
İstisna
Uzaktan Çalışma
İndirim
Destek