Makaleler

Tüm Makaleler

TEKMER DESTEK PROGRAMI GENEL BİLGİ NOTU TEKMER İŞLETMELERİNE SAĞLANAN VERGİSEL AVANTAJLAR VE UYGULAMALI ÖRNEKLER “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE MERKEZLERİ VE TEKMER BÖLGELERİNDE FAALİYETTE OLAN FİRMALARIN ÜCRET POLİTİKALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA ANKETİ” SONUÇ RAPORU AR-GE ve YENİLİK FAALİYETLERİNDE HİBE VE DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE SERİ ÜRETİM FAALİYETLERİ TEKNOKENTLER, AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE FİİLEN ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARININ ÜCRETLERİ 5746 SAYILI KANUN YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TEKNOKENT YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNA UYGULAMASI KİMLER AR-GE PERSONELİ OLABİLİR? AR-GE PROJESİ - Ar-Ge Merkezi ve Teknokent Firmalarının Ar-Ge Projeleri TEKNOKENT GİRİŞ DANIŞMANLIĞI AR-GE MUHASEBESİ TEKNOKENT MUHASEBESİ TEKNOKENT TEŞVİKLERİ VE AYLIK MUAFİYET LİSTESİ UYGULAMASI TEKNOKENTE HİÇ GELMEYEN FİRMALARIN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KARŞISINDAKİ DURUMU YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU PATENT VE FAYDALI MODELE DAYALI SATIŞ İSTİSNASI OYUN YAZILIMI SATIŞLARINDA TEKNOKENT UYGULAMASI TASARIM VE YAZILIM İHRACINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ ŞÜPHELİ DEĞERSİZ ALACAKLAR KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKLERİ TEKNOKENTLERDE MUAFİYET LİSTELERİ FİNANSMAN GİDER KISITLAMASININ PRATİK UYGULAMASI AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMAK ARTIK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL! TEKNOKENTLERDE HİZMET VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE İLGİLİ VERGİSEL HUSUSLAR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 6. VE TEKNOKENT KANUNUNUN GEÇİCİ 2. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE YAZILIM FAALİYETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ BİLİŞİM PERSONELİNE UYGULANAN BÖLGE DIŞI SÜRE TEŞVİKİ 4691 SAYILI KANUN KAPSAMINDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ ÇALIŞANIN AR-GE PERSONELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? HARCIRAH UYGULAMASI
Görüntülenme : 541

TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ?

teknoparklarda-proje-devam-ederken-satis-yapilabilir-mi.jpg

Özet

Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firmanın, soğuk lazer üretimi projesini lisans veya patent almadan satışı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelge, kurumlar vergisi ve KDV açısından önemli kararları içermektedir. Bu bölümde, özelgeye dayalı olarak alınan kararları özetleyeceğiz.

Kararların Detayları

1. Kurumlar Vergisi İstisnası

  • Mevzuat Dayanağı: 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun geçici 2. maddesi.
  • Uygulama Kapsamı: Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
  • Şartlar:
    • Firmanın teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet göstermesi.
    • Kazancın münhasıran yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilmesi.
    • Bölge içi ve dışı faaliyetlerden elde edilen kazançların ayrıştırılması.
  • Özelge Kararı: Firmanın Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yürüttüğü ve bitme aşamasında olan soğuk lazer üretimi projesinin satışından elde edeceği kazanç kurumlar vergisinden istisna olacaktır.

2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası

  • Mevzuat Dayanağı: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 20/1 maddesi.
  • Uygulama Kapsamı: Teknoloji geliştirme bölgelerinde üretilen belirli yazılım ve Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetler KDV'den istisna tutulmaktadır.
  • Şartlar:
    • Ürünün sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklinde teslim ve hizmet olması.
  • Özelge Kararı: Soğuk lazer üretimi projesi, belirtilen yazılım ve Ar-Ge faaliyetleri kapsamına girmediği için KDV'ye tabi olacaktır.

Özelgeye Dayalı Uygulama

Özelgeye dayalı olarak, firmanın soğuk lazer üretimi projesiyle ilgili aşağıdaki adımları izlemesi gerekmektedir:

  1. Vergi İstisnalarının Uygulanması:
    • Projeden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesi için gerekli muhasebe kayıtlarının yapılması.
    • Kazançların teknoloji geliştirme bölgesindeki faaliyetlerden elde edildiğinin belgelenmesi.
  2. KDV Beyanının Yapılması:
    • Projenin KDV'ye tabi olduğunu dikkate alarak, satış işlemlerinde KDV hesaplanması ve beyan edilmesi.
    • KDV'ye tabi tutulan satış işlemleri için gerekli belgelerin düzenlenmesi ve muhasebe kayıtlarının tutulması.

Sonuç

Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmanın soğuk lazer üretimi projesinin satışında, kurumlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkün iken, projenin KDV istisnası kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle KDV beyanının yapılması gerekmektedir. Bu kararlar, firmanın vergi yükünü hafifletirken, mevzuata uygun bir şekilde vergi işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktadır.

Kaynak:

Gelir İdaresi Başkanlığı - Özelge_ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firma tarafından soğuk lazer üretimi projesinin lisans ya da patent alınmadan satışı. - 2015-08-04