Makaleler

Tüm Makaleler

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN %51’DEN FAZLA ORTAK OLDUĞU TEKNOPARK YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN SGK TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU TEKMER DESTEK PROGRAMI GENEL BİLGİ NOTU TEKMER İŞLETMELERİNE SAĞLANAN VERGİSEL AVANTAJLAR VE UYGULAMALI ÖRNEKLER “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE MERKEZLERİ VE TEKMER BÖLGELERİNDE FAALİYETTE OLAN FİRMALARIN ÜCRET POLİTİKALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA ANKETİ” SONUÇ RAPORU AR-GE ve YENİLİK FAALİYETLERİNDE HİBE VE DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE SERİ ÜRETİM FAALİYETLERİ TEKNOKENTLER, AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE FİİLEN ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARININ ÜCRETLERİ 5746 SAYILI KANUN YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TEKNOKENT YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNA UYGULAMASI KİMLER AR-GE PERSONELİ OLABİLİR? AR-GE PROJESİ - Ar-Ge Merkezi ve Teknokent Firmalarının Ar-Ge Projeleri TEKNOKENT GİRİŞ DANIŞMANLIĞI AR-GE MUHASEBESİ TEKNOKENT MUHASEBESİ TEKNOKENT TEŞVİKLERİ VE AYLIK MUAFİYET LİSTESİ UYGULAMASI TEKNOKENTE HİÇ GELMEYEN FİRMALARIN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KARŞISINDAKİ DURUMU YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU PATENT VE FAYDALI MODELE DAYALI SATIŞ İSTİSNASI OYUN YAZILIMI SATIŞLARINDA TEKNOKENT UYGULAMASI TASARIM VE YAZILIM İHRACINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ ŞÜPHELİ DEĞERSİZ ALACAKLAR KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKLERİ TEKNOKENTLERDE MUAFİYET LİSTELERİ FİNANSMAN GİDER KISITLAMASININ PRATİK UYGULAMASI AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMAK ARTIK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL! TEKNOKENTLERDE HİZMET VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE İLGİLİ VERGİSEL HUSUSLAR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 6. VE TEKNOKENT KANUNUNUN GEÇİCİ 2. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE YAZILIM FAALİYETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ BİLİŞİM PERSONELİNE UYGULANAN BÖLGE DIŞI SÜRE TEŞVİKİ 4691 SAYILI KANUN KAPSAMINDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ ÇALIŞANIN AR-GE PERSONELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? HARCIRAH UYGULAMASI
Görüntülenme : 366

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN %51’DEN FAZLA ORTAK OLDUĞU TEKNOPARK YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN SGK TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU

devlet-universitelerinin-51-den-fazla-ortak-oldugu-teknopark-yonetici-sirketlerinin-sgk-tesviklerinden-yararlanma-durumu.jpg

Giriş
5510 sayılı Kanunun "Prim Oranları ve Devlet Katkısı" başlıklı 81. maddesi, işverenler için belirlenen prim oranlarını ve devlet katkılarını düzenlemekte olup, istihdam teşviklerine ilişkin genel koşulları içermektedir. Bu çalışmada, devlet üniversitelerinin %51’den fazla ortak olduğu teknopark yönetici şirketlerinin SGK teşviklerinden yararlanma durumunu incelemek üzere, ilgili yasal dayanaklar ve düzenlemeler ele alınmaktadır.

 

Yasal Dayanaklar

1. 5510 Sayılı Kanunun 81. Maddesi


5510 sayılı Kanunun 81/ı bendinde, "Bu bent hükümleri; vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları ile okul-aile birliklerince çalıştırılanlar hariç olmak üzere 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz" hükmü bulunmaktadır.

2. 5335 Sayılı Kanunun 30. Maddesi


5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin ikinci fıkrasında, "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar" denilmektedir.

3. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu


5018 sayılı Kanunun m.3/I-b hükmüne göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini ifade eder. Bu cetvellerde, devlet üniversiteleri "Özel Bütçeli İdareler" başlığı altında tanımlanmıştır.

Devlet üniversiteleri, bilimsel ve idari özerkliğe sahip kamu tüzel kişileridir. Bu üniversiteler, 5018 sayılı Kanunun merkezi yönetim kapsamındaki (II) sayılı cetvelinde "özel bütçeli idareler" sınıfında yer almaktadır.

 

Durum Analizi ve Sonuç

Devlet üniversitelerinin hissedarı olduğu teknoparklarda yer alan şirketlerin sermayesinin %50’sinden fazlası devlet üniversitelerine (kamuya) ait olması durumunda, bu şirketler 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, 5510 sayılı Kanunun m.81/ı hükmünde açıkça belirtildiği üzere, %5 SGK teşviki uygulanmayacak işyerleri arasında, 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri sayılmaktadır.

Bu bağlamda, Devlet Üniversitelerinin sermayesinin en az %50 ve üzerinde olduğu ortaklık yapılarındaki teknopark yönetici şirketleri, ilgili SGK teşviklerinden yararlanamaz.

 

Sonuç

Devlet Üniversitelerinin %51’den fazla ortak olduğu teknopark yönetici şirketlerinin SGK teşviklerinden yararlanamayacağı, mevzuattaki açık hükümlere dayanmaktadır. 5510 sayılı Kanunun 81/ı bendi ve 5335 sayılı Kanunun 30. maddesi bu durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır.

21/11/2024

Güven AYYILDIZ

SMMM / AR-GE VE TEKNOKENT UZMANI